5 Onderwijs en vrije tijd

Belangrijke ontwikkelingen

Onderwijshuisvesting
Onderzoek naar (ver)nieuwing van de onderwijshuisvesting vindt plaats volgens het Integraal HuisvestingsPlan (IHP). Gestart is met de projecten kern Nieuwleusen, Dalfsen-West en Lemelerveld volgens de eerste fase van het Integraal huisvestingsplan basisonderwijs. Duidelijk is dat dit forse trajecten zijn waarbij we rekening houden met de meest actuele leerlingenprognose en openstaan voor en inspelen op ontwikkelingen en mogelijkheden die zich tijdens het proces aandienen. Als alles volgens plan verloopt, leggen wij uw gemeenteraad begin 2024 de uitkomsten van de haalbaarheidsonderzoeken Dalfsen-West en Nieuwleusen voor, ten behoeve van volgende stappen in uitvoering van het IHP. Afzonderlijk vraagstuk is de groei van het Agnieten College. De hierbij behorende huisvestingsopgave betrekken wij bij het project kern Nieuwleusen. Eventuele maatregelen die op korte termijn onvermijdelijk zijn voor adequate huisvesting worden afgestemd op de lopende IHP projecten. Dit om onnodige kosten te voorkomen.

Sport
In 2025 worden de laatste twee kunstgras voetbalvelden en het semi-waterveld, inclusief oefenveld, bij de hockey vervangen. Het Rijk heeft de beschikbare middelen van 15 regelingen rondom preventie, sport en bewegen gebundeld in een specifieke uitkering. Onderdeel hiervan vormen de Regeling Sportakkoord en de Brede Regeling Combinatiefuncties. Beide regelingen betreffen structurele bedragen die onder voorwaarden, zoals vereiste cofinanciering bij de Brede Regeling Combinatiefuncties, beschikbaar worden gesteld. Voortbordurend op basis van gemeentelijk beleid, zoals het preventiebeleid en huidige uitvoering vindt met de betrokken samenwerkingspartners nadere uitwerking en invulling vereiste cofinanciering plaats. Insteek is budgettaire neutraliteit, waarbij bekeken moet worden of dit mogelijk is.   

Kulturhusen
In 2024 is de actualisatie van de subsidies ingezet als vervolg op het voorstel tot harmonisatie van de subsidies van de Kulturhusen. Wij streven naar de privatisering van Kulturhus de Mozaïek en Kulturhus de Spil. Tevens wordt voor alle kulturhusen een Duurzaam Meerjarenplan Onderhoud (DMJOP) gemaakt en de uitkomsten hiervan worden aan uw raad gepresenteerd. In 2024 krijgt het concept Kulturhus Hoonhorst meer vorm. We nemen uw raad mee in dit proces. Verder wordt met de Kulturhusen invulling gegeven aan de maatschappelijke opdracht per kern samen met andere partijen.

Visie Vechtdal
In 2024 geven we met de Vechtdal samenwerking een vervolg op het document Vechtvisie uitvoeringsprogramma 3.0 en richten ons op de ontwikkeling en uitvoering van projecten binnen de onderscheiden programmalijnen; Zorgzaam & Gezond, Ondernemerschap & Gastheerschap, Beleefbaar Landschap en Verbindende Vecht. Vanuit het Vechtdalmerk willen we de recreatie-ondernemers en organisaties in Dalfsen intensiever betrekken en een verbinding maken met het provinciale programma Gastvrij Overijssel.     

Ruimte voor de Vecht en Brede Welvaart
De netwerkorganisatie Ruimte voor de Vecht voert binnen de Regio Deal van de Regio Zwolle het project Brede Welvaart uit, dat onderverdeeld is in 23 deelprojecten. In 2024 zullen regiodeal projecten te worden afgerond of waar zinvol een vervolg krijgen. Vanuit recreatie en toerisme zijn wij betrokken bij de deelprojecten: Varen op de Vecht, Gidsennetwerk, Merkontwikkeling Vechtdal, Beleven en Bewegen, Zwemmen in de Vecht

Ontwikkeling Recreatie en Toerisme
Voor de recreatieve ontwikkeling die we als gemeente Dalfsen voorstaan zal de komende jaren extra menskracht en budget worden ingezet op onderzoek, ontwikkeling en uitvoering. We sluiten aan bij de ontwikkeling via Vrije Tijd Economie Vechtdal (VTE VD) en de samenwerking Ruimte voor de Vecht (RvdV).
Uitbreiding van de haven in Dalfsen kan naar verwachting een bijdrage leveren aan de gewenste recreatieve ontwikkelingen. We onderzoeken daarom de mogelijkheden tot uitbreiding van de haven in Dalfsen, in relatie met het deelproject ‘Varen op de Vecht.  In 2024 verwachten we dat keuzen voor de ontwikkeling van de haven in een plan uitgewerkt en de uitvoering daarvan voorbereid kan worden .

Programma Toekomst Recreatieterreinen
Wij voeren een terughoudend beleid voor permanent wonen op recreatieparken. Voor parken waar het recreatieve karakter sterk is afgenomen, toetsen wij de recreatieve waarde en onderzoeken wij of en onder welke condities permanent wonen toegestaan kan worden.In deze raadsperiode, voor maart 2026, is er duidelijkheid of en onder welke voorwaarden recreatiewoningen een permanente woonbestemming kunnen krijgen.
In 2024 zal een plan van aanpak worden opgesteld voor programma Toekomst Recreatieterreinen. Op basis van beschikbaarheid van middelen en menskracht zal voor relevante recreatieparken gestart worden met uitvoering van deze aanpak.

Deze pagina is gebouwd op 04/02/2024 09:57:17 met de export van 03/26/2024 16:13:43