7 Sociaal domein

Belangrijke ontwikkelingen

Jeugdzorg
Hervormingsagenda jeugd en inzet op preventie
In juni 2023 is de hervormingsagenda jeugd 2023-2028 vastgesteld. Deze agenda heeft als doel knelpunten in de jeugdzorg structureel aan te pakken. Tevens beoogt de hervormingsagenda het jeugdzorgstelsel financieel houdbaar te maken voor de toekomst. In de hervormingsagenda zijn afspraken vastgelegd waarbij zowel het rijk als de gemeenten bijdragen leveren aan het verlagen van kosten van geïndiceerde jeugdzorg. De rol van de gemeente in deze hervormingsagenda is onder andere gericht op het verder inzetten op preventieve activiteiten. De VNG komt in het najaar  met een handreiking voor gemeenten voor implementatie van de hervormingsagenda Jeugd.  

GALA (Gezond en Actief Leven Akkoord
Landelijk is het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) afgesloten. Met het GALA bouwen we aan het fundament voor een gerichte lokale en regionale aanpak op het gebied van preventie, gezondheid en sociale basis. Met het GALA wordt ingezet op een integrale benadering van preventie, met aandacht voor achterliggende factoren die invloed hebben op gezondheid.
Middels het GALA wordt gewerkt aan onderstaande gemeenschappelijke doelen:
a) terugdringen gezondheidsachterstanden (waaronder Kansrijke Start)
b) een gezonde fysieke leefomgeving die uitnodigt tot bewegen en ontmoeten
c) het versterken van (de verbinding met) de sociale basis
d) een gezonde leefstijl
e) versterking van de mentale weerbaarheid en mentale gezondheid
f) vitaal ouder worden
g) domeinoverstijgende inzet vanuit een regionale preventie-infrastructuur

Door de integrale insteek heeft het GALA overlap met veel lopende trajecten op zowel landelijk, regionaal en lokaal niveau. Lokaal heeft het GALA grote raakvlakken met het Preventiebeleid en Publieke Gezondheid. Hoe deze zich tot elkaar verhouden wordt in het, te ontwerpen, plan van aanpak toegelicht.

Als gevolg van het GALA zijn diverse afzonderlijke geldstromen van het rijk samengevoegd in één Specifieke Uitkering (SPUK).

In het najaar van 2023 zal de raad worden geïnformeerd over het GALA en het lokale plan van aanpak.

IZA (Integraal Zorg Akkoord)
Met de afspraken in het Integraal Zorgakkoord (IZA) willen de ondertekenaars invulling geven aan de ambitie en opgaven in de zorg. De focus van dit akkoord ligt op toekomstbestendige zorg en het terugdringen van de toename van de zorg die onder de Zorgverzekeringswet valt, waarbij waar relevant ook de langdurige zorg, ondersteuning (Wmo), inzet op publieke gezondheid en het bredere sociaal domein wordt betrokken.
Binnen het IZA zijn afspraken beschreven op doelstelling, beschreven bij GALA, voor een regionale preventie-infrastructuur.
Hoe het IZA zich specifiek zal gaan verhouden tot het GALA is op dit moment, augustus 2023, nog niet duidelijk.

Begeleiding
Tot begin 2023 was in tegenstelling tot de landelijke uitgesproken verwachting, in Dalfsen geen sprake van toename van het aantal indicaties en van een stijging in de zorgzwaarte. Nu halverwege 2023 is er alsnog sprake van een stijging in de aantallen indicaties begeleiding alsmede de gemiddelde zorgzwaarte.

Beschermd Wonen en Beschermd Thuis
Door een stagnerende woningmarkt is de uitstroom vanuit Beschermd Wonen moeizaam, en komt de beweging naar Beschermd Thuis langzaam op gang. Nieuwe wooninitiatieven worden onderzocht en in het licht van deze decentralisatie aangejaagd.

De 8 gemeenten in de regio IJsselvecht zijn voornemens om per 1 januari 2024 de toegang Beschermd Wonen in eigen beheer te organiseren. Dit was belegd bij de GGD. Als lokale uitvoering nog niet mogelijk is als gevolg van een (te) korte voorbereidingstermijn wordt tijdelijke aansluiting bij een andere gemeente gezocht.

De invoering van het woonplaatsbeginsel heeft vertraging opgelopen tot in ieder geval 1 januari 2025, evenals het nieuwe verdeelmodel Beschermd Wonen. Hierdoor blijft vooralsnog veel onduidelijk over de financiële consequenties en over de inrichting van werkprocessen op cruciale onderdelen.

Beschermd Wonen o.b.v. PGB
Eén van de aanbieders Beschermd Wonen (voorheen ZIN) biedt deze nu aan met een PGB constructie. Dit maakt dat de druk op de huidige ZIN-aanbieders in onze gemeente groter wordt, en dat meer inwoners  met een Beschermd Wonen- indicatie zullen uitstromen naar ZIN-aanbieders in de regio.

Maatschappelijke opvang
We signaleren een oplopend aantal inwoners dat vanuit psychosociale problematiek en/of financiële problemen dak/thuisloos dreigen te raken. Het doorverwijzen naar een opvanglocatie als De Herberg in Zwolle kan voorkomen worden door interne en externe samenwerking (schuldhulpverlening, participatie en bijv woningcorporatie) te intensiveren. Hier wordt in 2024 verder invulling aangegeven. Daarnaast moet de preventiescanner maatschappelijke opvang een goed beeld geven (verwacht in Q4 van 2023) wat op dat gebied vorm moet krijgen in de komende jaren.

Arbeidsre-integratie PW
In 2023 wordt gewerkt aan een nieuw kader voor de uitvoering van de Participatiewet. De instroom en verhoogde taakstelling van statushouders zullen daarnaast ook een grote impact hebben op de re-integratie activiteiten die nodig zijn. Hier wordt in 2024 verder invulling aan gegeven.

Deze pagina is gebouwd op 04/02/2024 09:57:17 met de export van 03/26/2024 16:13:43