Op 1 mei 2022 is de Wet open overheid in werking getreden.Artikel 3.5 van de Wet open overheid schrijft voor dat een bestuursorgaan in de jaarlijkse begroting aandacht besteedt aan de beleidsvoornemens inzake de uitvoering van de Wet open overheid (Woo) en in de jaarlijkse verantwoording verslag doet van de uitvoering ervan (de openbaarheidsparagraaf). Het doel van de Woo is een open overheid, die zorg draagt voor een adequate en toegankelijke informatievoorziening op basis van een ordentelijke informatiehuishouding.
De Wet open overheid (Woo) verplicht de gemeente tot actieve openbaarmaking. De Woo noemt elf categorieën die wij actief openbaar moeten maken. Het overgangsrecht van de Woo regelt dat de start van de actieve openbaarmaking van deze elf categorieën wordt geregeld in een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB). Daarin zal naar verwachting naast de datum ook worden bekend gemaakt dat de elf categorieën niet allemaal tegelijk openbaar gemaakt moeten worden, maar dat daar een fasering in wordt aangebracht. Voorlopig is er nog geen duidelijkheid vanaf wanneer wij moeten starten met actieve openbaarmaking. Overigens maken wij al diverse zaken actief openbaar. Denk aan de raadsstukken, vastgestelde verordeningen, beleidsregels, organisatiegegevens en dergelijke. Het staat ons vrij om al meer documenten actief openbaar te maken.
Passieve openbaarmaking
Iedereen kan altijd verzoeken om bepaalde informatie openbaar te maken. Slechts in uitzonderingsgevallen kan een bijzonder belang het algemene belang bij openbaarmaking voor gaan. Voor het behandelen van een Woo-verzoek mogen geen leges worden geheven (het openbaar maken is een algemeen belang terwijl alleen voor individuele diensten leges geheven mogen worden).
Verbetering informatiehuishouding
Een van de uitgangspunten van de Woo is dat de informatiehuishouding op orde is. Door het informatiebeheer compliant en duurzaam in te richten, bereiden we de organisatie voor op de toekomst. Het bureau Doxis zal in het najaar van 2023 een nulmeting uitvoeren waarbij naast de Woo ook gekeken zal worden naar andere digitaliseringswetten als Wet Modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer en Wet digitale overheid. Aan de hand van het onderzoek worden de ambities geformuleerd over de actieve openbaarmaking van de Woo.